Dan borbe protiv AIDS-a – Novi Grad
Dana 29.11.2009. u organizaciji MONO i S.E.T. organizacije a u saradnji sa UG „Akcija protiv SIDA-e” (Action Against AIDS – AAA) iz Banjaluke održan je antiaids party povodom svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, koncert je održan u kafe baru Upitnik sa početkom 21 čas. Nastupala su dva benda i to Claymore i Roadkill. Koncertu je prisustvovalo stotinjak ljudi.


Prema podacima UNAIDS-a broj novoinficiranih u svijetu opao je u posljednjih osam godina za 17 posto, a do najvećeg progresa došlo je u supsaharskoj Africi, gdje je i najpotrebnije.
U BiH od početka epidemije, koja je počela 1986. godine, registirane su 162 HIV zaražene osobe, a AIDS se razvio kod 105.
”Iako je AIDS zahvaljujući antiviralnoj treapiji koja je izuzetno učinkovita proglašen hroničnom a ne smrtonosnom bolesti, potrebno je razviti kolektivnu svijest kod građana, jer je to jedini način na koji se toj pošasti možemo suprotstavit” smatra Safet Omerović.

U toku ove godine u BiH je bilo šest novoinficiranih, po troje u FBiH i RS-u, međutim kod četri oboljela dijagnosticiran je AIDS, a zabilježen je i jedan smrtni slučaj, prvi u posljednje dvije godine.
“U našoj zemlji moguće je bez ikakve uputnice ili identifikacijskog dokumenta posjetiti jedan od 19 centara za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje, a sve usluge su besplatne. U ovim centrima prošle godine testirano je 5.500 osoba a ove godine tek nešto više od 2.100”, kazala je Jelena Ravlija, šefica Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s