OIA: Poziv za apliciranje na program AKTIVNI MLADI


I ove školske godine OIA BiH objavljuje poziv srednjoškolcima u BiH da apliciraju na Program AKTIVNI MLADI. To je specijalni polugodišnji program za razvoj liderskih vještina kod srednjoškolaca u BiH kroz koji će oni moći kreirati svoje vlastite projekte, lobirati za njih u kontaktu sa političarima i institucijama, predstaviti ih u medijima, dobiti finansijsku podršku za realizaciju projekata, te na kraju biti u stanju i ostvariti ih u praksi. Sve to uz obuku, podršku i mentorstvo OIA-e i drugih partnera.

Program AKTIVNI MLADI započeo je svoju realizaciju još krajem 2004. godine. Od tada kroz obuku je prošlo više od 35.000 mladih iz 80-ak gradova i 150-ak srednjih škola. Samo u posljednje 2 godine mladi su aplicirali sa 350 mini projekata, a 50 najboljih je uz dobijenu finansijsku podršku i urađeno.

Mladi koji sudjeluju u programu dobivaju:
– nova praktična znanja i vještine (projektnog managementa, liderstva, komunikacije sa vlastima, tehnike lobiranja, odnosi sa javnošću tzv. PR, vještine prezentacije, timski rad, kritičko razmišljanje i jačanje samopouzdanja);
– mogućnost putovanja po BiH, umrežavanje, druženje i upoznavanje velikog broja mladih lidera iz drugih gradova;
– $, €, KM za svoj projek(a)t, koji će moći uraditi u praksi;
– Podrška svome gradu, školi, drugim ljudima i sl. kroz realizaciju projekta mladih (u zavisnosti šta mu je tema)
– Kvalitetnije ispunjavanje slobodnog vremena.

Program AKTIVNI MLADI sastoji se iz 5 faza:

1.) PROJEKTNA IDEJA & APLICIRANJE – Razmišljaš, maštaš, okupljaš svoj tim i prema ovim UPUTAMA i APLIKACIJI pišeš svoju projektnu ideju – šta bi to ti uradio u svom gradu da ti neko ponudi 500 KM. Eventualno tvoj tim kontaktira i druge starije osobe, nastavnike, roditelje i sl. da ti pomognu. Tu projektnu ideju pišete u formi APLIKACIJE i šalješ je e-mailom do 23.12.2009. godine.

2.) PODRŠKA I PRIPREMA PREZENTACIJE – do sredine februara/veljače OIA ti javlja da li je vaša aplikacija prošla komisiju (čitaj: da li je COOL, kreativna i korisna). Telefonski i putem e-maila, facebook-a dobivaš savjete kako još poboljšati svoj projek(a)t i kako se pripremiti za prezentaciju u Polufinalu na koje si pozvan.

3.) REGIONALNO POLUFINALE I PREZENTACIJA – Regionalno polufinale je događaj od 2-3 sata, jedan dan krajem februara/veljače u nekom od većih gradova BiH (Banja Luka, Bihać, Mostar, Sarajevo, Tuzla…). Za svaki tim osigurana su finansijska sredstva za 2 osobe da dođu na neko od regionalnih polufinala i predstave svoj projek(a)t putem svoga štanda kojeg na kreativan način sami izrađuju. Na polufinalu pored svih timova sudjeluju i predstavnici lokalnih vlasti, nastavnici, direktori škola, drugih institucija, mediji i ostali tvoji vršnjaci koji žele vidjeti svoje kolege – lidere. Nakon glasanja komisije proglašavaju se najbolji projekti i oni dobivaju poziv za finale!

4.) BH FINALE I NAGRADE – početkom proljeća najbolji projekti iz čitave BiH dolaze u Sarajevo. Pored dodatne edukacije, seminara, razgledanja grada, party-a i druženja, centralni događaj je prezentacija svojih projekata u finalu na Danima aktivizma mladih. Pored njih, projekte će pregledati nekoliko stotina srednjoškolaca iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva uz više od 100 predstavnika lokalnih vlasti, institucija, međunarodnih i omladinskih organizacija iz drugih gradova BiH, kao i medija. Najbolji od najboljih dobivaju vrijedne nagrade, među kojima su i finansijska sredstva za realizaciju projekata. Svi troškovi predstavnika timova (put i boravak 3 dana u Sarajevu) je pokriven od strane OIA-e).

5.) REALIZACIJA PROJEKATA – od aprila/travnja – do kraja školske godine kako već koji pobjednički tim odluči kreće i praktična realizacija mini projekata u tvome gradu. Tvoja ideja iz s kraja 2009. godine sada postaje stvarnost… od čitanja ovih redaka uputa do prave pravcate akcije koju ti i tvoj tim vodite, a sve to za samo nekoliko mjeseci!

Aplikacija i detaljne upute nalaze se u prilogu.

Ispunjenu aplikaciju sa svojom projektnom idejom potrebno je poslati DO 23.12.2009. godine na e-mail adresu: am@oiabih.info.

Ovaj poziv dio je aktivnosti Inicijative za aktivizam mladih u kojoj je 206 srednjih škola u BiH, a koju podržavaju različite vladine institucije uz glavnog partnera National Endowement for Democracy (NED).

Sve ostale informacije mogu se naći na i dodatna podrška i resursi: www.mladi.info i na facebook grupi „Aktivni mladi“.

Kako je to izgledalo u prošloj školskoj godini?
OIA AKTIVNI MLADI 2009 I dio [YouTube]
OIA AKTIVNI MLADI 2009 II dio [YouTube]

attach_dogadjaji_aktivnosti_4644_2.doc (168.5 KB)
attach_dogadjaji_aktivnosti_4644_1.doc (57.5 KB)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s