Olakšano osnivanje preduzeća


BANJALUKA – Zakon o privrednim društvima, čija primjena u RS počinje 1. januara, olakšaće osnivanje preduzeća i omogućiti veću zaštitu malih akcionara.

Istakli su to juče u Banjaluci predavači na seminaru koji je povodom skorašnje primjene tog zakona za privrednike i službenike javnog sektora RS organizovalo Udruženje ekonomista RS – SWOT.

Slavica Bogdanović, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS, izjavila je da se radi o obimnom sistemskom zakonu koji će zamijeniti postojeći Zakon o preduzećima i biti uveliko usklađen sa direktivama kompanijskog prava EU. Kao ključne novine Zakona o privrednim društvima navela je pojednostavljivanje postupka osnivanja firmi.

“Neće više biti sprovođenja upravnog postupka radi utvrđivanja ispunjenosti uslova prostora u kojem će se obavljati privredna djelatnost u pogledu tehničke opremljenosti, zaštite na radu i zaštite životne sredine. To će sigurno skratiti osnivanje društava za 15 do 30 dana”, istakla je ona.

Naglasila je, takođe, da će ubuduće osnivački akt društva predstavljati jedini opšti akt čime se ukida obaveza izrade statuta firme, te da će sami osnivači, izuzev otvorenih akcionarskih društava, moći procjenjivati unesene nenovčane uloge.

Marko Rajčević, predsjednik Radne grupe za izradu Zakona o privrednim društvima, taj pravni akt nazvao je “ustavom privrede”, zbog njegove obimnosti i sveobuhvatnosti. On je istakao da novi zakon preciznije utvrđuje dužnosti članova uprave prema društvu, detaljnije propisuje sukob interesa i konkurencijske odnose, te utvrđuje ništavnost poslova koji su sklopljeni suprotno tim odredbama. Rajčević je kazao da se maksimalan broj članova društva s ograničenom odgovornošću povećava sa 30 na 50, za zatvorena akcionarska društva do 100, dok oni koji imaju više od 100 članova moraju poslovati kao otvorena akcionarska društva.

Kada je u pitanju zaštita malih akcionara, koja je do sada bila na prilično niskom nivou, novi zakon je utvrdio institut “nesaglasnih akcionara”, odnosno onih koji se protive važnim odlukama većinskih akcionara čime stiču pravo da od društva zahtijevaju otkup njihovih akcija po tržišnoj cijeni.

Darko Lakić, pomoćnik direktora Banjalučke berze, izrazio je očekivanje da će novi zakon generalno doprinijeti unapređenju poslovanja akcionarskih društava i korporativnog upravljanja.

Sva preduzeća imaju rok od dvije godine da svoje akte usklade s odredbama Zakona o privrednim društvima.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s