JAVNI POZIV ZA APLIKACIJE NA PROGRAM MALIH GRANTOVA (PMG) – ZA KOMPONENTU PROGRAMA „Inicijative za Razvoj Zajednice“! Rok za prijavu 22.8.2010. god


Centar za promociju civilnog društva (CPCD) uz finansijsku podršku SIDA-e nastavlja Program malih grantova (PMG)Izgradnja dobrog upravljanja zajednicom kroz građansko uključenje“ u okviru projekta za 2010. godinu „Realizacija potencijala građana i Organizacija Civilnog Društva (OCD) u BiH za promjene“. Pozivaju se sve zainteresovane NVO (udruženja i fondacije, neformalne grupe građana), sa teritorije Bosne i Hercegovine, da dostave Koncept papir za projekte koji će doprinijeti ohrabrivanju i podršci njihovoj glavnoj ciljnoj grupaciji radi kreiranja rjesenja koja ce rezultirati pozitivnim promjenama u njihovim zajednicama, daljnjoj promociji građanskog aktivizma, partnerstva i podrške organizacijama civilnog društva.

U okviru projektnih ciljeva će se insistirati na slijedećem:

 • aktivno uključenje širokog kruga korisnika u realizaciju aktivnosti i promovisanje pristupa samopomoći;
 • mobilisanje socijalnih potencijala u lokalnim zajednicama;
 • promovisanje i ohrabrivanje volonterskog rada u zajednici;
 • promovisanje lokalnog partnerstva i međusektorske saradnje;
 • promovisanje i ohrabrivanje lokalne filantropije i socijalne odgovornosti.

Glavna pitanja i teme za inicijative/projekte prihvatljive za područje aktivnosti u ovom programu nisu precizirane iz razloga što se zajednice suočavaju sa nizom različitih problema, tako da program ostavlja maksimalnu fleksibilnost ali radi usmjerenja ipak navodimo neke od oblasti unutar kojih će predložene aktivnosti biti prihvatljive za finansiranje:

 • podizanje ekološke svijesti i odgovornost unutar lokalne zajednice, promocija, briga i monitoring za siguran i zdrav okoliš;
 • pomoć starim osobama;
 • manjinske grupe, izbjeglice i raseljena lica;
 • osobe sa invaliditetom;
 • socijalno uključenje najranjivijih i grupacija koje niko ne zastupa u zajednici;
 • izgradnja i unapređenje infrastrukturnih objekata koji ce služiti velikom broju pripadnika lokalne zajednice pri čemu će volontersko učešće u planiranim akcijama biti većinsko i dati efekat osjećaja doprinosa zajedničkom interesu i sticanje djelomičnog „vlasništva“ u kolektivnoj dobrobiti;
 • promocija i razvijanje svih segmenata kulture, zaštita i promocija kulturno-istorijske baštine;
 • programi usmjereni na populaciju mladih, razvoj svih aspekata dodatne edukacije, sportke kulture;
 • aktivno ucešće u procesima donošenja odluka.

Ukupno raspoloživi fond sredstava za projekte u okviru Javnog poziva iznosi 75.000 KM i biće odobreni grantovi u pojedinačnim iznosima do 5.000 KM. CPCD zadržava pravo da ne raspodjeli cjelokupnu sumu ukoliko ne bude dovoljan broj pristiglih aplikacija koje zadovoljavaju kriterije.

Period implementacije odobrenih projekata će biti septembar – 15 decembar, 2010.god.

Krajnji datum za prijem Koncept papir za projekte po Javnom pozivu je 22.8.2010. god. na e-mail adresu omir.tufo@cpcd.ba . Odabir uže liste organizacija koji će dalje doraditi Koncept ideju i pretociti je u projektnu aplikaciju, u saradnji sa regionalnim Resursnim centrima, vršiće Komisija za selekciju, sastavljena od predstavnika više organizacija koje neće aplicirati na Javni poziv, a na osnovu zadatih kriterija kroz transparentnu proceduru selekcije.

Rezultati selekcije i uža lista organizacija koje su dostavile Koncept papire biće objavljeni na web stranici www.civilnodrustvo.ba najkasnije do 31.8.2010. god.

Sve neophodne informacije i dokumenti vezani za PMG dostupni su na stranici www.civilnodrustvo.ba sekcija „Donatori i Pozivi za projekte“. Sva eventualna pitanja koja se tiču popunjavanja Koncept papira, u periodu otvorenog Javnog poziva od 6.8. – 22.8.2010.god., trebaju biti dostavljena isključivo na e-mail adresu: omir.tufo@cpcd.ba i na njih će biti odgovoreno u pisanoj formi. Najčešće postavljana pitanja kao i ona koja budu od interesa za širi krug aplikanata biće objavljena na istoj web stranici.

OVJDE MOŽETE PREUZETI SLJEDEĆE DOKUMENTE:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s