Grant: biblioteka za osobe sa invaliditetom


Projekat biblioteke za osobe sa invaliditetom (The Global Disability Rights Library Project) objavljuje poziv za organizacije da se prijave za primanje besplatne digitalne biblioteke za osobe sa invaliditetom. Prijave su otvorene za organizacije, univerzitete, i agencije osobe s invaliditetom u zemljama u razvoju. Šezdeset organizacija će dobiti digitalne biblioteke koje ce ih osnažiti kako bi širili vrijednosti i znanja o pravima osoba sa invaliditetom u svojim zajednicama.

Cilj GDRL projekta je poboljšati život osoba s invaliditetom u zemljama u razvoju. Projekt koristi inovativnu off-line digitalnu tehnologiju za pohranu kako bi dostavio digitalne resurse ljudima izvan dosega interneta. Elektronska biblioteka će biti pohranjena na hard disku, pod nazivom “eGranary unit” koja također sadrži sučelje koje imitira izgled i funkcioniranje weba, ali bez potrebe za stvarnom internet povezanoscu. Korisnici će biti osobe s invaliditetom u organizacijama (organizacijama osoba s invaliditetom), donositelji odluka, vladine agencije, individualni zagovaraci, i drugi koji ne mogu lako skinuti podatke s weba. Pročitajte više o GDRL projektu: http://lists.hrea.org/phplist/lt.php?id=Kh5TCwpfCw5QABgGCgMFUk4BBFcE

GDRL je saradnicki napor izmedju U.S. International Council on Disabilities projekta WiderNet Univerziteta i Ajoci (Iowa) uz podrsku USAID-a, u cilju sirenja najboljih informacija o pravima osoba sa invaliditetom i Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u zemljama u razvoju.

Idealan kandidat za dobijanje podrske će imati pokazanu predanost promicanju i olakšavanju prava invalidnosti. Uspješni kandidati će imati organizacijsku sposobnost da postane centar za distribuciju informacije o pravima osoba sa invaliditetom, te će uključivati različite zajednice osoba sa invaliditetom. Zainteresirane organizacije se pozivaju da pogledaju punu aplikaciju i kriterije postavljene na WiderNet web stranici: http://lists.hrea.org/phplist/lt.php?id=Kh5TCwpfCw5QARgGCgMFUk4BBFcE

Aplikacije se podnose u nekoliko krugova. Aplikanti koji nisu odabrani u ranijem odabiru ce automatski biti prebaceni u drugi krug odlucivanja. Ohrabrujemo kandidate da apliciraju ranije.

*Molimo vas da ne cekate do konacnog roka.*

Aplicirajte do 1. marta/ozujka 2011, kako bi usli u razmatranje za 30. juni/lipanj 2011.

Aplicirajte do 1. septembra/rujna 2011, kako bi usli u razmatranje za 31. decembar/prosinac 2011.

Aplicirajte do 1. maja/svibnja 2012, kako bi usli u razmatranje za 31. avgust/kolovoz 2012.

Pitanja i procesu apliciranja i kriterijima kvalificiranosti treba uputiti na mail gdrl@usicd.org. Aplikanti koji ne koriste email mogu pisati na adresu:

Andrea Shettle, MSW, MA
Program Manager, Global Disability Rights Library
United States International Council on Disabilities (USICD)
1012-14th Street, NW, Suite 105
Washington, DC 20005
United States of America

Kontakt osoba: Andrea Shettle, Program Manager: Global Disability Rights Library
Telefon: (877) 535-0506
Email: gdrl@usicd.org

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s