IPA: Za finansiranje reformi u BiH spremno 314 miliona eura


Europska komisija će u periodu od 2011. do 2013. godine zemlje koje se nalaze u procesu pridruživanja EU podržati a 5,5 milijardi eura, a BiH će u okviru pretpristupne pomoći u tom periodu dobiti 314 miliona eura.

Ova je danas završila dokument pod nazivom Višegodišnji indikativni planski dokumenti (MIPDs), koji prikazuje revidiranu strategiju za finansiranje u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a namjenjenja je pored BiH i za finansijsku potporu za tekuće reforme i u Albaniji, Hrvatskoj, Islandu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, kao i Kosovu.

“Sredstva bi trebala djelovati kao katalizator za kretanje naprijed reformi u zemljama proširenja i podršku zemljama na njihovom putu europskih integracija. Pomoć EU također će direktno uticati na svakodnevni život građana pridonoseći poboljšanju vladavine prava, upravljanja, društvenih uslova i ekonomskih izgleda, što je posebno važno jer se brojne zemalje u regiji oporavljaju od ekonomske krize “, rekao je europski komesar za proširenje i politiku susjedstva Stefan Füle.

Finansiranje će se usredotočiti na područja kao što su reforma pravosuđa i javne uprave, jačanje regionalne suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, izgradnja vitalnog civilnog društva, poticanje reformi i regionalnu suradnju u obrazovanju, kao i podupiranje održivog oporavka od ekonomske krize kroz ulaganja u strateške infrastrukturne projekte.

Europska komisija je poduzela niz koraka u posljednjih nekoliko godina na jačanju veza između prioriteta uspostavljenih Strategijom proširenja EU, Komisijinim je izvještajima o napretku i programiranjem IPA pomoći. S tim ciljem na umu, Komisija je usvojila sektorski bazirano planiranje pretpristupne pomoći. Sektori, kojima se posvećuje posebna pažnja u različitim zemljama korisnicama, također uključuju, između ostalog , razvoj privatnog sektora, promet, zaštitu okoliša, klimatske promjene i energetiku, poljoprivredni i ruralni razvoj.

Oko 10% raspoloživih IPA sredstava bit će izdvojeno za jačanje multilateralnih odnosa na zapadnom Balkanu i Turskoj, u područjima identificiranim kao presudnim za europske integracije i stabilnost u regiji, gdje postoji jasna potreba za regionalnu suradnju: rješavanje prekograničnih problema, traženje veće učinkovitost kroz čvršću suradnju, podupiranje postojećih instrumenata i potpora mrežama stručnjaka. Sredstva za to će iznositi oko 521.000.000 € za razdoblje 2011-2013.

U okviru pretpristupne pomoći u ovom periodu pomoć će dobiti Kosovo i Metohija u vrednosti od 203 mil EUR, Hrvatska 430 mil EUR, Makedonija 304 mil EUR, Albanija 257 mil EUR, Bosna i Hercegovina 314 mil EUR, Crna Gora 91 mil EUR, Turska će dobiti 2,5 mlrd EUR i Island 28 mil EUR. Za projekte u kojim učestvuje više država biće izdvojeno 520 mil EUR, a za prekograničnu saradnju 214 mil EUR.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s