Linux

Linux predstavlja “free” (što znači slobodan, pre nego besplatan) Unix-kompatibilan multitasking, višekorisnički operativni sistem, koji je nastao kao rezultat spajanja većeg broja nezavisnih projekata. Za sada se ne može reći da postoji i jedan drugi operativni sistem koji se može pohvaliti takvom svestranošću. Takozvani kernel, tj. jezgro operativnog sistema kreirao je prvobitno, još kao student, Finac Linus Torvalds, na Univerzitetu u Helsinkiju 1991. godine. Linus je kreirao jezgo po ugledu na Unix, pošto mu se ovaj jako svideo, ali nije mogao priuštiti komercijalnu verziju. Zato je oko sebe okupio nekolicinu programera iz čitavog sveta i oni su razvili jezgro Linux-a, pod supervizijom Linus-a. Glavnina važnih komponenti za ostatak operativnog sistema, došli su od: projekta Free Software Foundation GNU Project (http://www.gnu.org/), XFree86 projekta (http://www.xfree.org/), i raznoraznih sličnih projekata.

Linux kombinuje gotovo sve napredne i dokazane osobine Unix-a, sa dodatnom podrškom za gotovo sav moderniji hardver, kao što su ZIP uređaji, muzičke kartice, razne grafičke kartice i slično. Jedna od osobina po kojoj se Linux izdvaja u odnosu na druge operativne sisteme, predstavlja mogućnost izbora, koja je potpuno prepuštena korisniku. Postoji pregršt podešavanja grafičkog korisničkog interfejsa, tako da korisnik može da bira između nekog jednostavnog (karakter) interfejsa, pa sve do grafički naprednih okruženja kakva nude KDE (http://www.kde.org/) ili GNOME (http://www.gnome.org/). Linux je posebno cenjen zbog svoje brzine izvršavanja i pogotovo stabilnosti – nije zahtevan, brz je i retko “pada” (za razliku od Windows-a).

Naravno, sam operativni sistem je dobio naziv od imena njegovog tvorca i naziva operativnog sistema na koji se ovaj oslanja – LINus UniX. Maskota ovog operativnog sistema je simpatični pingvin, koga često možete sresti na Internetu, a centralni Linux sajt predstavlja: Linux Online (http://www.linux.org/).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s